Vaikka opiskelu olisi kuinka ihanaa,sitä on pakko jatkuvasti motivoida lisää. Motivaatiolla on se huono tapa, että se laskee, jos selän käännät. Hyviä tapoja on, että esim. laitat kuvia asuntoon, missä olet sinä esim. yo-lakkipäässä tai haluamaasi opiskelupaikkaan liittyvää. Palkitset aina itseäsi saavuttamastasi tavoitteestasi. Kannattaa laittaa niitä palkinto tavoitteita useampia, ettei tavoitteen pääsyyn tunnu liian pitkältä taivaltaa. Esim. jos viikon lukusuunnitelma on pitänyt tai kielten sanoja olet oppinut tietyn määrän tai mitä keksiikin. Palkita voi kaikella kivalla itseään. Antamalla itselleen luvan vain levätäkin yhden päivän on jo palkinto sinäänsä. Tai menee kulttuurin pariin esim. teatteriin tms.

Itselläni kun nyt on kuitenkin suuria tavoitteita, niiden saavuttaminen on melkeinpä pakkomieli. Jotta tavoittelu ei käy liian raskaaksi, on opiskelusta tehtävä monipuolista ja hauskaakin.  Erilaiset pelit tekevät oppimisesta hauskaa. On vaan yritettävä keksiä, miten niistä saa tarpeeksi haastavia. Niitä voi sitten pelata koko perheen voimilla. Tietenkin pelien pelattavuus on tehtävä niin, että se auttaa sinua oppimisessa ja on hauskaa kuitenkin kaikille pelaajille. Siinä onkin miettimismyssyn paikka.

Itsesuggestio on yksi tapa hallita omaa mieltä kohti tavoitetta. Se on vahva tapa, mutta toimii monillakin.

Lukusuunnitelma pitkälle tähtäimelle on hyväksi ja lukemisen jälkeen kannattaa myös kirjata ylös, mitä tuli opiskeltua. Kannattaa pitää lukupäiväkirjaa.